Onderzoek naar extra schildklierhormoon bij herhaalde miskramen

Vrouwen met TPO-antistoffen die meer dan twee keer een miskraam krijgen, worden vaak behandeld met schildklierhormoon. Nu nog bewijzen of dat werkt.

Schildklierpillen tegen miskraam
Liesbeth Jongkind, AMC-Magazine, pagina 22

Van de duizend vrouwen die zwanger worden, krijgen er honderd tot honderdvijftig een miskraam. Dat is vaak al ingrijpend, maar voor sommige vrouwen blijft het daar niet bij. Per jaar maken ten minste 2500 vrouwen in Nederland een tweede of volgende miskraam door. Want van die honderd tot honderdvijftig vrouwen krijgen er tien tot vijftien bij een volgende zwangerschap opnieuw een miskraam. Bij drie of vier van hen gaat het voor de derde keer mis. En gemiddeld krijgt een van die duizend zwangere vrouwen zelfs nog een vierde miskraam. Vaak is daar niks aan te doen, tot verdriet van de vrouwen en frustratie van hun behandelend artsen.

Een consortium van acht Nederlandse, een Belgisch en een Deens ziekenhuis heeft in het kader van het T4LIFE-onderzoek het toedienen van extra T4 getest bij 240 vrouwen die twee of meer miskramen gehad hebben en opnieuw zwanger willen worden. De helft van deze vrouwen krijgt geen schildklierhormoon maar een placebo. Noch de vrouwen zelf, noch de behandelend artsen wisten wie de echte pilletjes krijgt en wie de nepperds.




Reacties