Cytomel en de antieke bijsluiter bij de behandeling van hypothyreoïdie

Wanneer je dat wilt proberen - Cytomel naast je dagelijkse pilletje levothyroxine - zorg dan dat je er eerst zelf meer over leert. Of schildklierfora zie je immers te vaak dat artsen een te hoge dosis Cytomel (25 µg) voorschrijven bij de behandeling van hypothyreoïdie. De nieuwe richtlijn voor de behandeling met T4 plus T4 is nog onbekend en de artsenbijsluiter is sinds lang verouderd en niet geschreven voor deze behandeling.

Wat in de bijsluiter zou moeten staan

De dosis varieert van gemiddeld hooguit 6,25 µg tot 12,5 µg per dag in combinatie met levothyroxine.
Gebruik van Cytomel wordt dringend ontraden tijdens de zwangerschap.

Artsenbijsluiter

In 2004 legde Schildklierwijzer de inhoud van die verouderde artsenbijsluiter al voor aan de producent. Een artsenbijsluiter die nu in 2013 nog steeds in de informatiebank voor geneesmiddelen staat van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Een bijsluiter met een inhoud die nog steeds zorgt voor verwarring bij voorschrijvende artsen en een verkeerde dosering bij patiënten.

Artsenbijsluiter (SCP)
Behandeling T4 plus T3

Opsomming van achterhaalde informatie

  • Terminologie als PBI (= T4, thyroxine) hoort thuis in een tekst met de wetenschappelijke kennis uit de jaren zestig en zeventig.
  • Er wordt gesproken over doses van maar liefst 25 tot 75 µg, terwijl een gezonde schildklier dagelijks slechts circa 6 tot 8 µg T3 aanmaakt.
  • Toevoeging van T3 bij kinderen met hypothyreoïdie biedt geen voordelen.
  • Het gebruik van schildklierhormoon (levothyroxine en geen Cytomel) om het volume van een niet-toxische struma te verminderen wordt steeds minder in de praktijk gebracht. De struma komt vaak terug als de medicatie gestopt wordt.
  • Een suppressietest met T3 om onderscheid te kunnen maken tussen een hyper- en een euthyreoïdie is zowat prehistorisch.







Reacties