Onderzoek naar capsules met vloeibaar schildklierhormoon

Levothyroxine (L-T4) behandeling met koffie, of met water gevolgd door koffie binnen enkele minuten, resulteert bij veel patiënten in een slechte TSH-respons. Thyroxine is wereldwijd geschikt in tabletvorm, maar nieuwe formuleringen in zachte gelcapsules of vloeibare formuleringen zijn nu beschikbaar. 

Wie heeft ervaring met Tirosint?
Schildklierforum

Oral liquid l-Thyroxine (l-T4) may be better absorbed compared to l-T4 tablets following bariatric surgery
I Pirola, AM Formenti, E Gandossi, F Mittempergher, C Casella, B Agosti, C Cappelli

Oral liquid formulation of levothyroxine is stable in breakfast beverages and may improve thyroid patient compliance
A Bernareggi, E Grata, MT Pinorini, A Conti

Switching levothyroxine from the tablet to the oral solution formulation corrects the impaired absorption of levothyroxine induced by proton-pump inhibitors
R Vita, G Saraceno, F Trimarchi, S Benvenga

 Toevallig observeerden ze een patiënt met euthyreoïdie die bij het ontbijt ten onrechte vloeibare L-T4 bij de koffie aannam: na het veranderen van de inname dertig minuten voor het ontbijt werd geen verandering van TSH, fT4 en fT3 waargenomen. Nadat de eerste patiënt was geïdentificeerd, identificeerden ze extra stabiele euthyroid-patiënten die vloeibare L-T4 met koffie innamen.

Patiënten werden geworven door te zoeken in de database met schildklierpatiënten. Alle patiënten die een vloeibare L-T4-behandeling kregen, werden telefonisch gecontacteerd om te weten te komen of L-T4 bij het ontbijt was ingenomen. Ze identificeerden vierenvijftig patiënten die werden onderworpen aan een TSH-, fT4- en fT3-evaluatie, met de volgende indicatie om dezelfde dosering L-T4 een half uur voor het ontbijt aan te nemen. Ze controleerden opnieuw hun TSH-, fT4- en fT3-waarden, 3 en 6 maanden later.

Resultaten

Er werd geen significant verschil in schildklierhormoonwaarden waargenomen tussen patiënten die L-T4 bij het ontbijt namen en na 3 en 6 maanden van de innname ervan een half uur voor het ontbijt [TSH: 2,5 ± 1,1 vs 2,5 ± 1,1 en 2,4 ± 1,1 (mIU/L) , respectievelijk], [fT4: respectievelijk 12,4 ± 2,4 vs 12,5 ± 2,4 en 12,3 ± 2,1 (pg/ml)] en [fT3: 3,4 ± 0,6 vs 3,4 ± 0,6 en 3,3 ± 0,5 (pg/ml), respectievelijk].

Conclusie

Orale vloeibare L-T4 zou het probleem van L-T4-malabsorptie door koffie kunnen oplossen, waargenomen met traditionele tabletformuleringen.





Reacties

Anoniem zei…
Wat is hier eigenlijk uitgekomen verder? Welke onderzoeken zijn gedaan naar Tirosint in Nederland en wat kwam daar uit? Ik hoor er nog steeds zo weinig over??
Laura zei…
Helaas blijft dit allemaal vrij duister. Ondanks de actie komen er nauwelijks reacties.
zonder naam zei…
Ik had veel klachten bij het slikken van Levothyroxine tabletten. Na overschakelen op Tirosint voel ik me echt fit. Dat is in jaren niet gebeurd. Ik ben erg benieuwd naar recent wetenschappelijk onderzoek.