Vasculitis een zeldzame bijwerking van schildklierremmers

Op het Schildklierforum vraagt iemand aandacht voor de bijwerking vasculitis. Hij slikte Strumazol toen hij deze bijwerking kreeg. Op zoek naar literatuur op internet, blijkt dat die bijwerking heel, heel soms voorkomt. Daarom krijgt deze zeldzame bijwerking aandacht.

De behandeling van hyperthyreoïdie bij de ziekte van Graves gebeurt vaak met schildklier remmende medicijnen. Strumazol (= methimazol, MMI) en PTU ( = propylthiouracil) zijn twee van die medicijnen. Veel patiënten verdragen de schildklierremmende medicijnen goed. Heel soms ontstaan bijwerkingen als agranulocytose en leverfunctiestoornissen. Huiduitslag wordt vaker gemeld als bijwerking. Het doel van deze studie was om te bepalen of en bij welke doses schildklier remmende medicijnen MPO-ANCA geassocieerde vasculitis ontstaat.

Wat begon met een vraag op het Schildklierforum kreeg een vervolg op Schildkliertje, een melding bij Lareb, een opname in de databank van Lareb en een artikel in Vascuzinehet blad van Vasculitis NL ...

Vasculitis is een aandoening van het immuunsysteem waarbij antilichamen bloedvaten aanvallen en ontstekingen veroorzaken. Er zijn vele oorzaken van vasculitis. Medicijnen zijn een belangrijke oorzaak van vasculitis. Zij veroorzaken de ontwikkeling van myeloperoxidase antineutrophil cytoplasmatische antilichamen (MPO-ANCA) die bloedvaten aanvallen. De ontwikkeling van vasculitis door MPO-ANCA is gemeld bij het gebruik van Strumazol (= methimazol, MMI) en PTU (= propylthiouracil) bij de behandeling van patiënten met Graves hyperthyroïdie.

Conclusie

De bijwerking MPO-ANCA geassocieerde vasculitis door het gebruik van schildklier remmende medicijnen komt heel weinig voor. Een oorzaak is moeilijk te voorspellen. Deze vorm vasculitis komt vaker voor met PTU, maar er is geen verband met de dosis van schildklier remmende medicijnen of de duur van de therapie.

Hoewel deze bijwerking heel zeldzaam is, moet deze overwogen worden bij patiënten die Strumazol of PTU gebruiken met bloed in de urine, plotselinge blauwe plekken, rode puntjes op de huid, onverwachte bloedneuzen of wondjes die moeilijk stoppen met bloeden.

Informatie over bijwerkingen





Reacties

Laura zei…
Inmiddels is deze bijwerking gemeld bij Lareb. Hun reactie:

In de bijsluiter en officiële productinformatie van Strumazol (thiamazol) worden de bijwerkingen van ANCA (antineutrophil cytoplasmic antilichaam) en vasculitis niet gemeld. [1] Zoals u weet, in de literatuur zijn deze bijwerkingen wel beschreven. In het Farmacotherapeutisch Kompas wordt vermeld dat bij het geruik van Strumazol zelden vasculitis kan optreden.[3]

Een zoektocht op Pubmed (via http://www.ncbi.nlm.nih.gov/) met zoektermen "thiamazole vascultis ANCA" leverde verschillende informatieve artikelen over deze ernstige en zeldzame bijwerking.[5] Deze kunt u zelf ook raadplegen.

Een korte abstract hierover volgt:
Antineutrophil cytoplasmic antibodies (ANCA)-associated vasculitides are rare, but they can be triggered by chemicals, infections and drugs; among them, antithyroid drugs are common. Autoimmune disorders, such as vasculitis, are unusual, but serious complications of antithyroid therapy. Both propylthiouracil (PTU) and methimazole may induce ANCA-associated vasculitis. PTU-induced vasculitides may have different organ involvement patterns. Herein, we report four cases with ANCA-associated vasculitis with different clinical manifestations.[6]

Ook asbest kan het onstaan van ANCA induceren.[7]

Lareb heeft nog niet eerder vergelijkbare meldingen ontvangen. Op www.lareb.nl kunt u via Bijwerkingen een overzicht vinden van eerder ontvangen meldingen bij gebruik van dit geneesmiddel.[8]

Geraadpleegde literatuur d.d. 26-6-2014
1. Officiële productinformatie (SmPC) via htpp://www.cbg-meb.nl
2. Micromedex® Healthcare Series, (electronic version). Thomson Micromedex, Greenwood Village, Colorado, USA.
3. Farmacotherapeutisch Kompas via www.fk.cvz.nl
4. KNMP Kennisbank
5. Pubmed via http://www.ncbi.nlm.nih.gov/
6. Bilge NS, Kasifoglu T, Korkmaz C. PTU-induced ANCA-positive vasculitis: an innocent or a life-threatening adverse effect? Rheumatol Int. 2013 Jan;33(1):117-20.
7. Pelclová D(1), Bartunková J, Fenclová Z, Lebedová J, Hladíková M, Benáková H. Asbestos exposure and antineutrophil cytoplasmic Antibody (ANCA) positivity. Arch Environ Health. 2003 Oct;58(10):662-8.
8. Lareb Bijwerkingendatabank via http://www.lareb.nl

Uw melding heeft bij ons het meldnummer 177072 gekregen en wordt - uiteraard geanonimiseerd - opgenomen in de Lareb databank. Hierin worden alle bijwerkingen van alle geneesmiddelen en vaccins in Nederland verzameld. Iedere melding van een bijwerking wordt door een deskundige beoordeeld. Daarnaast worden meldingen van bijwerkingen regelmatig door een team deskundigen binnen Lareb besproken. Op deze manier krijgt Lareb een goed overzicht van de veiligheid van geneesmiddelen en vaccins en kan zij actie ondernemen als dat nodig is.

Avalon zei…
Ook ik heb vasculitis gekregen na vanwege zwamgerschapswens overgestapt te zijn van Strumazol naar PTU.
john zei…
Dat is behoorlijk sneu voor je.Ik,John,ben al sinds september 2012 in remissie zoal dat heet.Regelmatige controle, inmiddels 2 X p.j.,geven tot nu toe telkens stabiele weinig veranderende waardes aan.Dus dan mag je als vasculitis[atient in je handjes knijpen.Het laatste jaar voel ik me steeds beter en energieker ook.
Dat komt zeer waarschijnlijk mede doordat ik de levothyroxine 75 sinds afgelopen april op eigen initiatief niet meer slik.De TSH waarden heb ik eind augustus via de huisarts laten checken en vielen ruim binnen de gezonde grenzen, dus de huisarts zei me gewoon zo doorgaan.
De reden dat ik ermee gestopt ben is dat ik in een interview van een arts van het longfonds las dat sommige mensen die accuut stoppen met roken het aan hun schildklier kunnen krijgen.Ik dacht :daarvan ben ik er 1.En die arts vertelde ook nog dat heel soms de schildklier weer opstart als je na een tijd met de medicijnen stopt.Dus dat was bij mij ook zo!!!En al bijna een half jaar.Heel soms voel ik een lichte druk in de omgeving van de schildklier,volhgens mij een teken dat hij 'bezig' is.
Recap: stoppen met roken>problemen met schildklier>vasculitis>nierfunctie gehalveerd>remissie vasculitis>stoppen tyrax>schildklier weer OK.
Ben benieuwd of mensen zich hierin herkennen!!