Kun je kwaliteit van leven beoordelen met vragenlijsten?

Hypothyreoïdie wordt vaak gediagnosticeerd en vervolgens behandeld aan de hand van problemen met de kwaliteit van leven (HRQL = health related quality of life). HRQL na behandeling is echter nooit eerder beoordeeld in longitudinale beschrijvende studies met gevalideerde instrumenten. In onderzoek wordt vaak gebruik gemaakt van vragenlijsten. ThyPRO is een ziektespecifieke test en de SF-36 beoordeelt de algehele gezondheid.

Disease-specific as well as generic quality of life is widely impacted in autoimmune hypothyroidism and improves during the first six months of levothyroxine therapy

Quality of life associated with treated hypothyroidism

Met vragenlijsten leer je mens niet/wel kennen?

Doel van dit onderzoek was om ziektespecifieke (ThyPRO) en generieke (SF-36) HRQL te onderzoeken, na levothyroxine-therapie bij patiënten met hypothyreoïdie als gevolg van auto-immuun thyroiditis (Hashimoto).

Methode

Dit prospectieve cohortonderzoek vond plaats in endocriene poliklinieken in twee Deense universitaire ziekenhuizen. Achtenzeventig opeenvolgende patiënten werden ingeschreven en vulden HRQL-vragenlijsten in vóór, zes weken en zes maanden na aanvang van de behandeling met levothyroxine. Normatieve ThyPRO (n = 739) en SF-36 (n = 6.638) gegevens waren beschikbaar voor vergelijking. Veranderingen in HRQL na behandeling werden geschat en gekwantificeerd.

Resultaten

Voorafgaand aan de behandeling werden alle ThyPRO-schalen vergeleken met de algemene populatie. Hetzelfde werd gedaan voor zeven van de acht SF-36-schalen, met uitzondering van Bodily Pain. Vermoeidheid (ThyPRO) en vitaliteit (SF-36) waren de meest opvallende schalen. Na zes weken behandeling waren negen van de dertien ThyPRO-schalen aanzienlijk verbeterd. ThyPRO-verbeteringen waren consistent na zes maanden, waarbij vijf van de acht SF-36-schalen ook aanzienlijk waren verbeterd, maar tekorten bleven bestaan ​​voor een subset van zowel ThyPRO- als SF-36-schalen.

Conclusies

In deze populatie van patiënten met hypothyreoïdie werd HRQL op grote schaal beïnvloed vóór de behandeling, met vermoeidheid als de belangrijkste klacht stoornis volgens zowel ThyPRO als SF-36. Veel aspecten van HRQL verbeterden tijdens de eerste zes maanden van LT4-therapie, maar volledig herstel werd niet verkregen. Onze resultaten kunnen clinici helpen patiënten te informeren over verwachte klinische behandelingseffecten.

Reacties