donderdag 26 januari 2012

Slik jij genoeg schildklierhormoon?

Wanneer je schildklier te weinig of geen schildklierhormoon maakt, slik je schildklierhormoon. De volledige dosis schildklierhormoon varieert bij volwassenen van circa 100 tot 200 microgram per dag. Veel hoger of lager komt ook voor. Belangrijkst is hoe iemand zich voelt en hoe de TSH- en fT4-waarde zijn.

Behandelrichtlijnen

In 2006 verscheen de huisartsenrichtlijn (NHG), in 2013 volgde de herziening. In 2007 werd de eerste internistenrichtlijn (NIV) gepubliceerd en in 2012 de tweede.
Helaas blijkt in de praktijk dat te veel patiënten ervaren dat hun arts niet op de hoogte is van de richtlijnen. Dat patiënten een persoonlijke instelling hebben op schildklierhormoon, blijkt vaak onbekend. Gevolg is dat te veel patiënten een niet-optimale dosis hormoon slikken. Wat vervolgens zorgt voor klachten, problemen met werk en relaties, enzovoort.

NHG-Standaard Schildklieraandoeningen

In de NHG-standaard Schildklieraandoeningen 2013 staat:
  • ‘Het doel van de behandeling van hypothyreoïdie is dat de patiënt klachtenvrij is dan wel zich zo optimaal mogelijk voelt en dat het TSH en vrije T4 normaal zijn. Het TSH bevindt zich bij goed ingestelde patiënten veelal in het laag-normale gebied (het vrije T4 is dan meestal hoog-normaal). 14) 21)
  • Pas de dosering levothyroxine aan op geleide van de klachten van de patiënt en streef daarbij naar een normaal TSH en vrije T4, met inachtneming dat het TSH en vrije T4 sneller verbeteren dan de klachten.
  • Een kleine verhoging van de dosering met 12,5 mcg levothyroxine, ook al zijn TSH en vrije T4 al normaal, kan ervoor zorgen dat de patiënt zich beter voelt.’
  • ‘Een combinatiebehandeling van levothyroxine met liothyronine (T3) wordt niet aanbevolen. Er zijn geen voordelen aangetoond van de combinatiebehandeling boven behandeling met alleen levothyroxine en data over de veiligheid op lange termijn ontbreken. 26)’
Lees ook (wordt genoemd in noot 14): Is een lagere TSH-waarde veilig?

NIV-Richtlijn Schildklierfunctiestoornissen

In de NIV-richtlijn Schildklierfunctiestoornissen Revisie 2012 staat:
  • Op pagina 13: ‘Blijf bij primaire hypothyreoïdie de dosering levothyroxine verhogen tot de TSH-concentratie binnen het referentiegebied is gekomen en de patiënt klachtenvrij is. Verhoog de dosering niet verder als de TSH-waarde 0,5 mU/l is.’
  • Op pagina 14: ‘Bij persisterende klachten kan, na uitsluiting van alternatieve oorzaken, de combinatie levothyroxine met liothyronine worden overwogen. Deze behandeling dient als experimenteel te worden beschouwd en bij voorkeur door de internist te worden toegepast. Voor patiënten met hartritmestoornissen is combinatietherapie gecontraïndiceerd. Indien na 3 maanden geen verbetering optreedt dient combinatietherapie te worden gestaakt. Voor een nadere toelichting op het bepalen van de juiste dosering en de te gebruiken preparaten zij verwezen naar Wiersinga et al, 2012.’
Lees ook: Als je meer wilt weten over de behandeling met T4 plus T3

Aandacht voor individueel TSH-FT4 setpoint is gewenst

Uit onderzoek blijkt dat de TSH en FT4 van een individu een veel kleiner gebied bestrijken binnen de referentiewaarden vergeleken met die van een groep. Een testresultaat binnen de referentiegrenzen van een laboratorium is daardoor niet per se normaal voor een individu. Omdat de TSH-waarde sterk reageert op kleine veranderingen van T4 en T3, kan een afwijkende TSH-waarde erop wijzen dat T4 en T3 niet normaal zijn voor een individu. Bij de diagnose en behandeling van schildklieraandoeningen is aandacht hiervoor gewenst.

Ieder individu heeft een te berekenen TSH-FT4 setpoint
MK Leow, SL Goede, JW Smit

Ervaringen delen op het Schildklierforum?!

Hoe gaat het in de praktijk? Liep jij lang rond met klachten voordat je dosis levothyroxine ((Thyrax, Euthyrox, Eltroxin) werd aangepast? Merk je iets van deze behandelrichtlijnen? Hoeveel hormoon heb je nodig? Bij welke waarden (TSH en vrij T4) voel jij je goed? Is jouw dosis levothyroxine optimaal? Ben jij goed ingesteld op schildklierhormoon? Slik jij T3 (Cytomel) erbij? Jouw ervaringen zijn welkom op het Schildklierforum.


Bijgewerkt op 18 maart 2015

14 opmerkingen:

Jennie zei

In de praktijk merk ik dat huisartsen niet goed op de hoogte zijn van de inhoud van de richtlijn. Ze zijn erg gericht op de referentiewaarden. Valt een waarde daar binnen dan moet het goed zijn met de patiënt.

Laura zei

Dank je wel voor je reactie! Helaas hebben veel patiënten daarmee te maken. Hopelijk kunnen zij zich nu wapenen met de richtlijn als ze naar hun arts gaan. Van harte hoop ik dat 't maar iets helpt.

Anoniem zei

Nou zelf de endocrinoloog in het ziekenhuis meent dat mijn klachten ergens anders door komen nu mijn TSH van 89 naar 2 is gebracht. 2 is binnen normaalwaarden dus goed.Slik nu 150. Op mijn opmerking dat sommigen zich met 12,5 extra net iets beter voelen, merkt hij op dat er ook mensen zijn die een hyperzone zitten fijn vinden. Volgens hem zou extra thyrax slecht voor hart en botten zijn. Ik voel mij fitter hoor en kan mij beter concentreren, maar spastische darm is er nog en voor mijn hypo had ik die niet...
Sab

Bruce Wolffenbuttel zei

Ha, Laura.
Een van de grote problemen is dat nogal wat onderzoek elkaar tegenspreekt. Mijn oud-collega dr. Heijckmann vond in het verleden bij vrouwen, die relatief hoge dosering thyrax kregen vanwege doorgemaakte schildklierkanker, géén toegenomen kans op osteoporose.
Referentie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15994742.

Daarnaast is een TSH tussen 1 en 2 niet laag-normaal, maar mid-normaal. Veel mensen hebben baat bij nog iets lagere TSH, dus hogere vT4 waarde, en dat kun je bereiken door de dosering nog iets verder op te hogen. De NHG standaard is zo gek nog niet, omdat in de eerste zin wordt gesproken over 'klachtenvrij', en niet noodzakelijkerwijs over 'normale TSH en vT4 waarden'. Ik ken mensen die met een TSH van 1,0 hartkloppingen hebben, welke verdwijnen als de dosering schildklierhormoon ietsje wordt verminderd, en het TSH gehalte 4,0 wordt. Ik ken ook mensen die pas bij een TSH van 0,2 en vT4 van 23 zich uitstekend voelen. Helaas zijn er dan soms artsen die de afwijkende bloeduitslag behandelen, en adviseren de dosering te verlagen, waardoor iemand weer wat klachten krijgt. Is dat gek? Nee, eigenlijk niet, zolang meerdere medische publicaties het volgende schrijven:
'These results suggest that low normal TSH (tusen 0,5 en 1,1!) levels may not be physiological for postmenopausal women and, during treatment of hypothyroidism, may not be adequate for avoiding osteoporosis.' Met andere woorden: geef maar een beetje minder thyrax.
Referentie: Clin Endocrinol (Oxf). 2006 Jan;64(1):86-90.

Zolang wij niet goed kunnen voorspellen of een licht verlaagd TSH gehalte daadwerkelijk botproblemen geeft, kiezen dokters vaak de veiligste weg, en dat is dan maar een iets hoger TSH. Dat doen zij niet uit desinteresse of gebrek aan kennis, maar uit bedachtzaamheid of zorg dat er later complicaties ontstaan.

En, helaas, er zijn ook voldoende mensen die ondanks het fraaiste, soms zelfs echt lage TSH tijdens gebruik van schildklierhormoon, toch nog klachten blijven houden!

christa zei

ik slik ook maar voel me gewoon zoals anders.. maar wel veel moe en ik ben elk jaar omhoog gegaan met medicatie maar merk niet veel verschil het gaat wel stukje beter maar toch net niet
mis mensen tips???

Anoniem zei

Ik heb plummer (snelle schildklier door knobbeltjes in mn schildklier) Ik heb alle hyper klachten van hartritme stoornis tot fladderen zweten en 18u per dag slapen. Kan eten wat ik wil en blijf afvallen in periodes. en heb het ook altijd ijskoud
. Mijn waardes vallen net op het randje. . Krijg geen medicijnen maar ze wilde mij meteen de slok geven. Die is niet doorgegaan omdat na de scan bleek dat er naast een hyper (zwarte vlek ) gedeelte ook een randje grijs van de schildklier te zien was. Tot nu moest ik dus om.de 6 weken bloedprikken en dan om de 8 win op "gesprek" ze wilde mij zonder dat er onderzoek is geweest een recept via dr post sturen tegen mijn hartkloppingen, die heb ik geweigerd omdat er ook niet eerst onderzoek is gedaan naar mn hart (niet eens geluisterd) .
Afgelopen donderdag weer een controle en de waardes waren nagenoeg nog steeds hetzelfde. .
Maar omdat mijn klachten aanhouden wil zij nu weer kijken of de slok nu wel kan..
Zijn er geen andere opties? Volgens mijn endocrinoloog niet en ik ben er nu na 7 jaar wel klaar mee met dat moe zijn

Laura zei

Anoniem, tip: word lid van het Schildklierforum. Link: http://www.schildklierforum.eu. Dan praten we daar verder.

Anoniem zei

Ik zit midden in een proces om de instelling op euthyrox goed te krijgen. Volgens de meetwaarden zou het goed moeten zijn, maar ik ben niet erg tevreden. ( TSH 3,6 en Ft4 13 )
Het toeval wil dat in het verleden (ruim voor mijn schildklier aan de haal is gegaan) er ook TSH bloedwaarden zijn gemeten ( TSH was 1,2 en 1,3 )
Als ik dit verhaal over individuele instelling op goed lees, lijkt het een logische conclusie dat dit een optimale persoonlijke streefwaarde zou zijn ?

Anoniem zei

Naast het feit dat ik geen schildklier meer heb, werd ik jaren voor die problemen begonnen, gediagnoseerd met CVS en Fibromyalgie. Ik blijf nooit lang op dezelfde waarden. Schiet door naar teveel of net weer te weinig hormoon. Nu, door invoering nieuwe samenstelling l-thyroxine, liep het zelfs helemaal verkeerd. Ondertussen al zo'n 7 weken hyper. Slapen is bijna onmogelijk. Ik ben helemaal uitgeput. CVS patiënt zonder slaap!!
Maar ook nog even dit: wanneer ik het durf om te klagen bij Endocrinoloog schuift zij mijn klachten af als zijnde CVS! Voor de operatie kon ik veel meer dan wat nu nog mogelijk is. Wanneer levenskwalteit niet meer belangrijk is, wat is dan wel belangrijk?

Raf zei

Ik ben 60 plusser en was tot 2 maanden geleden goed ingesteld, deed ook intensief aan Fitness. Maar was intussen 12 kg aan gekomen en fitnees hielp niet, om af te vallen.
Totdat ik las over het 5.2 vastendieet en daarmee begon. Dus 2 dagen per week slechts 600 Kcal en om de 12 uren eten. Binnen 8 weken was ik 6 Kg kwijt, maar begon Hypo verschijneselen, te krijgen. Veel gewrichtspijnen, slecht slapen etc.
Bij de HA geweest voor briefje om te prikken, resultaat TSH was van 1.65 naar 0.55 en T 4 bleef rond de 20
Nu moet ik het vastendieet opgeven en proberen weer een normaal leven op de rail te krijgen.
Mijn huisarts weet niets over vasten en TSH verlaging, adviseert wel de dosis te verlagen met 25 mcgr.
Maar nu gestopt met vasten en na 3 weken nog steeds gewrichtspijnen.
Huisarts wil niet verwijzen naar Internist, hij beweert dat hij het zelfde doet, wat de specialist zou doen.
Ik ben radeloos en zoek een goede internist, die ik misschien zonder verwijzing zou raagplegen.
Heeft iemand mij eentje aanraden in Zuid-Holland met goede referenties

Laura zei

hallo Raf,

Leg je vraag eens voor op het Schildklierforum: http://www.schildklier-forum.nl/

Unknown zei

Volgens mij en ik kom uit de gezondheidszorg moet je niet bij een internist zijn maar een specialist op dat gebied. En die heet een Endocrinoloog.
Succes

Laura zei

Voor de behandeling van hypothyreoïdie kun je vaak terecht bij een internist of een huisarts. Ik ben naar tevredenheid al 20 jaar bij de huisarts.

Anoniem zei

Bedankt! voor je artikelen.
Leer er veel van!

Groetjes

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.