Functionele betekenis van anti-TPO is niet opgehelderd

TPO-antistoffen zijn gericht tegen het enzym thyreoperoxidase (TPO). TPO-antistoffen zijn vaak aantoonbaar bij de ziekte van Hashimoto, de ziekte van Graves, maar ook bij een stille thyreoïditis en euthyreoïdie. De functionele betekenis van anti-TPO is niet opgehelderd.

Bron:
NHG-Standaard Schildklieraandoeningen (2013)

Thyreoperoxidase (TPO) is een enzym dat is betrokken bij de productie van schildklierhormoon. Bij de behandeling van hyperthyreoïdie met propylthiouracil (PTU) of thiamazol (strumazol) maakt men gebruik van remming van TPO. Wanneer iemand TPO-antistoffen heeft, is de kans dat hij hypothyreoïdie ontwikkelt vergroot.

Door de vorming van deze antilichamen tegen thyreoperoxidase, thyreoglobulinen en andere bestanddelen van de schildklier wordt deze vernietigd. De hoogte van de spiegels van de antilichamen is echter geen maat voor de ernst van de ziekte. Het is niet duidelijk waarom sommige patiënten, bij wie antilichamen kunnen worden aangetoond, hypothyreoïdie krijgen en andere niet.

Vrouwen met TPO-antistoffen hebben een risico van 2 tot 3% per jaar om (subklinische) hypothyreoïdie te ontwikkelen. Hebben zij tevens een subklinische hypothyreoïdie met een TSH > 6 mU/l, dan is het risico op de ontwikkeling van hypothyreoïdie 4 tot 5% per jaar. Bij mannen is de kans om hypothyreoïdie te ontwikkelen kleiner, echter de aanwezigheid van TPO-antistoffen verhoogt het risico bij mannen meer dan bij vrouwen.

Bij meerdere oorzaken van een hypothyreoïdie (Hashimoto, post-partumthyreoïditis, stille of lymfocytaire thyreoïditis en subacute thyreoïditis) kunnen TPO-antistoffen aanwezig zijn. De aanwezigheid van anti-TPO heeft echter geen invloed op het beleid, waardoor er geen indicatie is voor de bepaling ervan.



Reacties

Unknown zei…
Heeft de aanwezigheid van anti tpo ook effect op darmwerking?
Laura zei…
Dat zou ik niet weten.
Anoniem zei…
Volgens de NHG-standaard zijn antistoffen tegen TPO ook aantoonbaar bij euthyreotische personen. Euthyreodie houdt dus in normale werking van de schildklier en normale bloedwaarden, maar hebben deze personen kunnen geen schildklierhormonen aanmaken?