Weer een onderzoek naar vloeibare levothyroxine

Al eerder besteedde Schildkliertje aandacht aan onderzoek naar vloeibaar levothyroxine. Het lijkt een veelbelovende ontwikkeling. Interessant om te blijven volgen.

Levothyroxine liquid solution versus tablet for replacement treatment in hypothyroid patients
R Negro, R Valcavi, D Agrimi, KA Toulis

Onderzoek naar capsules met vloeibaar schildklierhormoon
Schildkliertje

Lees ook op het Schildklierforum

Hoewel de behandeling met levothyroxine eenvoudig lijkt, heeft ongeveer een derde van de patiënten met hypothyreoïdie TSH-waarden buiten het normale bereik. Wanneer vloeibaar levothyroxine vergeleken wordt met tabletten bereiken duidelijk meer patiënten een normale TSH-waarde.

Doelstellingen

Om te onderzoeken of L-thyroxine vloeibare formulering (monodose flesjes of druppels) een impact heeft op de stabiliteitswaarden van TSH en op het vermogen om TSH binnen het normale bereik te houden in vergelijking met tabletten.

Methoden

Honderd hyposchildklierpatiënten met een vervangende behandeling met LT4-vloeistofoplossing werden ingeschreven (Liquid Group) tijdens een vervolgbezoek (opnieuw). Inclusiecriteria:
  • behandeling van chirurgisch-hypothyreoïdie gedurende ten minste 2 jaar of auto-immuunhypothyreoïdie gedurende ten minste 5 jaar;
  • normale TSH bij het vorige bezoek dat 12 maanden voor inschrijving (basisbezoek) werd gedaan, en
  • onderhoud van dezelfde L-thyroxine dosering tijdens het tijdsinterval tussen de basislijn en het vervolgbezoek.

Met hetzelfde selectieproces hebben we ook 100 hyposchildklierpatiënten ingeschreven voor een vervangende behandeling met L-thyroxine-tabletten (Tablet Group).

Resultaten

Bij het vervolgbezoek hadden 19 patiënten van de Tablet Group en 8 patiënten van de Liquid Group abnormale TSH-waarden. Wekelijkse en dagelijkse LT4 dosering per kilogram waren hoger in de Tablet Group. De omvang van tsh-verandering van basislijn naar vervolgbezoek was groter in de Tablet Groep.

Conclusies

Het gebruik van L-thyroxine vloeibare formulering in vergelijking met tablet resulteerde in een aanzienlijk hoger aantal hyposchildklierpatiënten die de met normale waarden in een 12 maanden-follow-up, en een verminderde variabiliteit in TSH-waarden onderhouden.


Reacties