vrijdag 1 mei 2015

‘Snelle schildklier’ in de schijnwerpers in de #weekvandeschildklier!

Schildklieraandoeningen komen vaak voor. Of het nu gaat om hypothyreoïdie, hyperthyreoïdie, de oogziekte van Graves of schildklierkanker.

Thyroid Awareness / Schildklierbewustzijn

Wereldwijd zijn allerlei mensen actief om alle aandacht te vestigen op de schildklier, de aandoeningen en behandelingen. Educatie van patiënten en zorgverleners speelt daarbij een grote rol. Behandelrichtlijnen vind je tegenwoordig online. Er is veel betrouwbare informatie in allerlei soorten en maten en veelal online en direct te downloaden: folders, brochures, wetenschappelijke informatie vertaald naar een toegankelijker formaat en boeken.

Omdat deze schildklieraandoeningen en -behandelingen veel meer aandacht verdienen,
is er elk jaar de Schildkliermaand, de Schildklierweek en de Schildklierdag.

Week van de Schildklier

In Nederland wordt dit jaar van 25 tot 31 mei voor de zesde keer de Week van de Schildklier (#weekvandeschildklier; #wvds) georganiseerd.

Schildkliertje grijpt deze week aan om zich helemaal te richten op de ‘snelle schildklier’.
Of preciezer: hyperthyreoïdie door de ziekte van Graves, als de schildklier te veel hormoon maakt. De ziekte van Graves is een aandoening die flink ingrijpt in het dagelijkse leven.
De behandelingen zijn dezelfde behandelingen als zestig jaar geleden.

Gedeelde besluitvorming bij de behandelingen is de wens van patiënten. Helaas blijkt daar in de praktijk te weinig van terecht te komen. Iets wat zorgt voor verwarring, maar zelfs ook voor complicaties.

Bij SON staan kinderen en jongeren centraal. Tijdens deze week lanceert SON samen met ‘Artsen voor kinderen’ de Cyberpoli voor jonge schildklierpatiënten. De Agenda laat zien wat er zoal te doen is.

Overzicht onderwerpen Week van de Schildklier in vorige jarenGeen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Let op!

Raadpleeg altijd een arts als je twijfelt over je gezondheid. De informatie op dit blog kan niet worden beschouwd als vervanging van een consult of een behandeling.